Saturday 23 October 2021

Bird Box: filmul care a cucerit orbește internetul

bird box

În ultima vreme am devenit mofturos când vine vorba de filme, deoarece nu mai am nici timpul, nici răbdarea necesare pentru a mai mesteca toate filmele pe care ni le bagă pe gât unii și alții.

Așa se explică de ce am văzut Bird Box (tradus de Netflix în română Orbește) abia acum, la câteva luni de la celebra sa lansare, când doar după o săptămână de când a fost încărcat pe Netflix, peste 45 de milioane de conturi l-au accesat. Și, ce-i drept, nici nu prea am avut timp de uitat la filme, mă rog, treburi de oameni mari, nu mai spun.

Primul lucru care m-a convins să deschid filmul a fost Sandra Bullock, bineînțeles. Oi fi eu slab de înger când vine vorba de anumiți actori, însă nu m-am înșelat de data asta. Bullock și-a jucat dumnezeiește rolul, iar, fie vorba între noi, parcă nici n-a mai îmbătrânit de la Gravity (2013) încoace.

În Bird Box, film realizat după romanul cu același nume al lui Josh Malerman, Sandra Bullock o interpretează pe Malorie Hayes, o femeie încercată deja de viață, dar care se chinuie din răsputeri să ignore realitatea și care se străduiește să își salveze copiii de o forță misterioasă, care a apărut inițial în România (da, ați citit bine, apare și numele țării noastre în film, pentru că nu puteam lipsi atunci când vine vorba de ceva nasol) și apoi s-a extins în toată lumea, o forță misterioasă care îi obligă pe cei care o văd să se sinucidă în cele mai crude moduri posibile.

De ce Bird Box? Răspunsul este unul simplu: aceste forțe pot fi simțite doar de păsări, care încep să se agite atunci când pericolul este prin preajmă, ajutându-i astfel pe oameni să se adăpostească și să se asigure că nu vor privi monstrul punându-și o banderolă la ochi.

Filmul conține mult mai multe elemente, nu vi le pot spune pe toate, fiind o dramă apocaliptică ce merită urmărită, mai ales pentru a observa cât de ușor poate scăpa de sub control instinctul de supraviețuire al omului atunci când vine vorba de a alege între el și ceilalți.

Totuși, în ciuda faptului că joacă Sandra Bullock, restul actorilor nu se remarcă în vreun fel, nici nu pot spune că sunt aleși pe sprânceană, ori că personajele lor sunt bine conturate. E așa… mai mult un film cu Sandra Bullock decât cu o producție sănătoasă, dar se poate trece peste, nu-i nici prima, nici ultima peliculă construită astfel.

Un detaliu care m-a nemulțumit oleacă mai mult pe mine a fost cel legat de această forță misterioasă. Înțeleg, mister, mister, dar oamenii care cădeau pradă ispitei de a deschide ochii vedeau ceva, iar întrebarea este ce?! Într-adevăr, acest „minus” al filmul s-a dovedit a fi mai apoi un „plus”, pentru că a stârnit speculații în rândul internauților, însă eu, din comoditate și pentru liniștea mea sufletească aș fi vrut să văd cum arată… măcar puțin, puțin acolo.

Cei de la Netflix au spus că au construit însă pentru filmare un monstruleț. În cazul în care Sandra Bullock și-ar fi dat banderola jos în timpul filmărilor, aceasta ar fi văzut un copilaș cu un cap ciudat, lucru ce s-a întâmplat o singură dată, după spusele directorului Susanne Bier, ceea ce mi se pare destul de cool, dar nu de ajuns. 😊)

Chiar dacă nu mi-au convenit unele aspecte, recomand filmul, mai ales pentru o zi de weekend sau pentru o zi mohorâtă, ori ploioasă, ca cea din Bird Box. Mi se pare unul dintre puținele lungmetraje lansate în 2018 care mi-au plăcut, iar cadrele, filtrele și atenția la unele detalii sunt de vis, nu pot reproșa nimic, oricât de sucit sunt. Nu e un film horror, chiar dacă își propune să ofere o frescă a sfârșitului lumii. E chiar cumințel, intrigant, te ține în priză două ore, dar nu o să faci atac de cord, stai chill.

Închei prin a vă spune dezamăgirea mea legată de cei care au văzut deja filmul și au făcut dintr-o dramă psihologică un soi de joc, un challenge care presupune să umble legați la ochi chiar și 24 de ore și să facă tot felul de activități orbește. În America o tânără de 17 ani a provocat pe bune un accident după ce a condus cu ochii acoperiți, iar multe alte evenimente neplăcute de acest fel i-au făcut pe cei de la Netflix să îi roage pe fani să pună capăt provocării. Iată un colaj cu o parte dintre aceste challenge-uri:

https://www.youtube.com/watch?v=oOVBK5JOIGU

Vă recomand să nu vă pierdeți timpul cu astfel de prostii și să aveți discernământul că priviți un film, nu sunteți victime ale acestuia. Oricum, nu-mi fac griji pentru voi, știu că nu vă ocupați cu astfel de obiceiuri. Hai, vizionare plăcută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *