Saturday 23 October 2021

Niște „Lapte și miere” și de restul mângâiere

blog acatrinei catalin

Când v-am spus că am fost la mare aici, am uitat să zic că am luat și o carte cu mine, poate cea mai simplă și controversată carte pe care am citit-o în ultimele luni.

Pentru că astăzi este Ziua Internațională a Cărții și pentru că nu am mai făcut vreo recomandare de muuult timp, iată că revin cu un volum de poezii născut din lacrimi, Lapte și miere de Rupi Kaur.

blog acatrinei catalin

Chiar dacă Instagramul dospește de poeziile din Lapte și miere, acestea prind sens abia când sunt citite în ordinea pe care autoarea le-a strecurat în carte. E ca și când Rupi Kaur, prin fiecare poezie, întinde hainele sufletului la uscat și numai ea știe, cu priceperea unei femei rănite, cum să le așeze: negre la negre, albe la albe, trăiri colorate la trăiri colorate.

Împărțite în patru capitole, numite sugestiv durerea, dragostea, ruptura, vindecarea, versurile lui Rupi Kaur sunt simple, uneori prea scurte și tăioase, însă exact înțepătura de care are nevoie inima ta ca să răsufle toată suferința ce o năpădește. Patru capitole, patru stări care efectiv îți vor face inima să tremure.

Cu siguranță orice om a trecut prin toate cele patru „cercuri” ale vieții sau poate chiar acum te afli prizonier într-una din acele stări care nu seamănă nici pe departe cu iubirea, ci mai degrabă cu celelalte trei, una din stările care te destramă bucată cu bucată. Ia o pauză de la lume preț de câteva ceasuri și citește Lapte și miere. Te va durea, îți spun sigur, însă te va ridica, pentru că leacul e ascuns în tine, iar Rupi Kaur te ajută să-l găsești.

blog acatrinei catalin

Sincer, primele două capitole nu prea mi-au dat dureri de suflet, pentru că unele poeme sunt traduse prea rigid din engleză în română, iar altele sunt prea încărcate de erotism, prea dincolo de limita la care te aștepți să fie poeziile unei femei care mai apoi vorbește fără pic de slăbiciune despre cum să nu mori din dragoste. Ultimele două capitole, în schimb, sunt ca o aspirină pentru orice mahmur trezit din beția unei iubiri ce nu a fost să fie.

Am așteptat trei săptămâni să vină cartea în librărie, deoarece stocurile se epuizează extrem de repede, motivul fiind acela că toate lucrările lui Kaur sunt foarte populare și pe internet (mai ales cele în varianta în engleză). Într-un final, eu am primit-o cadou de la un om tare drag mie, dar te sfătuiesc să dai comandă cât mai repede, pentru că nici acest nou stoc apărut pe piață nu știu cât o să reziste… sau dacă mai rezistă și există.

blog acatrinei catalin

Știi deja că nu îmi place să dezbrac de toate straiele nicio artă, așa încât am să te las pe tine să descoperi de ce cartea asta e atât de răvășitoare, de citită și de înțeleasă dincolo de înțeles. Am să-ți picur aici doar o scurtă poezie din volum:

știu că e greu

crede-mă

știu cum se simte

mâine nu va mai veni

și azi e ziua peste care

treci cel mai greu

dar jur că vei trece

durerea va trece

așa cum trece tot timpul

dacă-i lași timp și

lasă-i deci las-o

să plece

ușor

ca o promisiune neținută

las-o să treacă.

P.S.: Dacă ai nevoie de ajutorul meu, de un sfat sau de un prieten scrie-mi pe Facebook, Instagram sau lasă-mi un e-mail la adresa: acatrinei95@gmail.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *