Thursday 20 January 2022

The Reader: Întâi citim, apoi facem dragoste!

blog acatrinei catalin

Dacă ți-a plăcut interpretarea lui Kate Winslet în Titanic, nu-i posibil să nu o adori în The Reader, un film apărut în 2008, dar pe care eu am reușit să-l văd abia după un deceniu. The Reader e filmul a două povești, una de dragoste și alta despre Holocaust și este inspirat de romanul lui Bernhard Schlink, publicat în 1995.

Filmul durează două ore, iar în prima oră m-am abținut cu greu să nu renunț să-l mai urmăresc, pentru că e doldora de scene de sex, ori nuditate. Nu e ca și când nu ne-am obișnuit să o vedem pe Kate dezbrăcată prin filme (ne amintim cu toții scena din Titanic, în care DiCaprio o pictează like one of your french girl), dar parcă în această peliculă nu au mai ajuns banii și de vestimentație.

blog acatrinei catalin

De altfel, începutul este clișeic și ai putea spune că după 15 minute știi cum se termină filmul, însă nu va fi așa, îți promit. Revenind la început, toată acțiunea se petrece în Berlinul anilor 50, unde un băiat de 15 ani, Michael, se îmbolnăvește și astfel o cunoaște pe Hanna, o femeie controloare de bilete în tramvai, cu 20 de ani mai în vârstă, care îl ajută să ajungă acasă.

blog acatrinei catalin

După câteva luni în care Michael stă în carantină, bolnav de scarlatină, acesta vine acasă la Hanna să îi mulțumească pentru ajutor, iar din acest moment începe relația lor, doar sexuală în primele săptămâni, sentimentală mai apoi. Deși la început sexul era prioritar atât pentru Michael, care descoperea această lume a plăcerii, cât și pentru Hanna, care încerca să-și înăbușe sentimentul de singurătate astfel, ulterior cititul devine mai important și legătura cea mai intimă dintre cei doi.

blog acatrinei catalin
Kate Winslet & David Kross

Michael citea, Hanna asculta, niciodată invers, pentru că Hanna nu știa să scrie, nici să citească, motivul care o va face să dispară din lumea lui Michael și din Berlin în momentul în care este promovată la munca de birou.

Din acest moment începe partea a doua a filmului, care este absolut genială și îți mută inima în căușul gâtului, așteptând un final fericit sau… măcar un sfârșit. Dacă scenariul primei ore, descris în linii mari mai sus, este unul leneș, previzibil, prea ciclic, devenind la un moment dat enervant acest joc sex-citit-sex, scenariul celei de-a doua ore este năucitor.

blog acatrinei catalinblog acatrinei catalin

Nu-mi place să dezvălui prea multe din filme, de aceea despre a doua jumătate nu voi spune nimic, pentru că oricum ceea ce se întâmplă te lasă fără cuvinte.

Înainte să mă opresc din a lăuda această producție realizată în regia lui Stephen Daldry, aș vrea să mai amintesc ceva despre actori. Nu te aștepta ca protagoniștii de genul masculin din film, mai exact David Kross și Ralph Fiennes să te impresioneze. Nu o vor face și încă nu știu dacă de vină sunt ei sau Kate Winslet, care își joacă fără cusur rolul pentru care a primit și primul Oscar din viața sa. L-a meritat, zic eu.

blog acatrinei catalin
Kate Winslet

The Reader picură fiere în suflet, cere revăzut, mai ales că te lasă cu o mie de întrebări. Oamenii vinovați merită iubiți dincolo de vinovăția lor? Să iubești e, uneori, o crimă? Putem alege pe cine să iubim?

Vizionare plăcută! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *