Saturday 23 October 2021

Atunci când ai muuulte proiecte de făcut și o licență care tot așteaptă acea zi de luni în care tot promiți că te apuci de ea, ce faci? Ei bine, te urci frumos în tren și pleci spre mare. Da, știu, oamenii întregi la minte nu merg în luna aprilie la mare, dar nu e cazul să vorbim despre oameni raționali aici, plus că atunci când ai chef de aventură, just do it.

Mi-am dorit din vara anului trecut să ajung la Constanța și în extrasezon. Voiam (de fapt, încă vreau) să merg iarna, pentru că cei de la PRO TV spun în fiecare an prin ianuarie că sunt faine rău valurile. Nu am reușit, pentru că proiecte, sesiune, sesiune, răceală și… a trecut iarna.

Acum nu am mai stat pe gânduri și m-am urcat în tren, iar după un drum de 9 ore Iași-București-Constanța am ajuns la mare. Ok, când am plecat de acasă m-am uitat ca tot românul la starea vremii, iar pentru acea zi de sâmbătă erau indicate 15-16 grade, așa că mi-am luat numai cămăși, tricouri, pulovere subțiri și o geacă mai groasă căreia i s-a stricat chiar la mare fermoarul.

Coborât din tren, am zis instant că vreau acasă atunci când am simțit ce frig era. Totuși, am pus pe seama dimineții răcoarea din aer și mă mințeam singur că o să mor de cald spunându-mi „Uite, Cătălin, ce soare frumos! Ăsta la amiază te va topi pe plajă!”. N-a fost așa, pentru că pe Plaja Modern parcă se dezlănțuia crivățul. Cât am stat o oră pe malul mării pentru a face câteva fotografii și a o arde poetic cu briza în față și cu malurile oglindite în sticla ochelarilor de soare, am simțit că vântul îmi dă sute de palme.

Marea în extrasezon arată și miroase extraordinar. Dacă vara e pe bune neagră și ai impresia că admiri un iaz, acum este „ca o apă cristalină”, vorba artiștilor clasici ai României. Plajele relativ curate și liniștite sunt mult mai primitoare pentru grijile acelea care trebuie îngropate în nisip, iar sunetul valurilor care pocnesc de bucurie nu poate fi egalat de vreo altă baladă.

În port totul e mai liniștit, chiar și vântul, iar dacă vreți să luați masa pe malul apei, cum am făcut-o și eu, să știți că prețurile în această perioadă sunt chiar modeste, adică nimeni nu își va pierde vreun rinichi aici… cel puțin nu înainte de 1 Mai.

Pentru că tot a venit vorba de prețuri, trebuie să mai știți că în extrasezon tarifele la toate obiectivele căutate cu fervoare vara sunt mai mici. Dacă ești student, în jur de 3-5 lei este intrarea și la Muzeul de Istorie și Arheologie, Acvariu sau Moscheea Carol I.

În mai puțin de o lună, drumețiile la mare vor deveni iarăși un lux, pentru că începe sezonul estival, așa că nu mai aștepta: carnetul de student (dacă ești student ai gratuitate, îți reamintesc), 50 de lei în buzunar și un rucsac cu niște haine mai groase de mers pe plajă sunt de ajuns.

Iar dacă toate cuvintele mele nu te-au convins (să nu-mi spui asta, îmi vei frânge inima 😊)) ), îți las mai jos câteva fotografii. Poate vor reuși ele să-ți înmoaie sufletul. În această perioadă, chiar te întorci de la mare cu niște fotografii cool.

blog acatrinei catalin

blog acatrinei catalin

blog acatrinei catalin

blog acatrinei catalin

blog acatrinei catalin

Proiectul Zer0 lei este un concept creat de mine, în urmă cu mai bine de un an, prin care îmi propun să descopăr cât mai multe zone ale României, călătorind cu trenul. Până în prezent, cu biletul de 0 lei am mai călătorit la Cluj, iar dacă vrei să vezi cum a fost experiența din inima Transilvaniei, o găsești aici.

Drum bun să ai și să-mi trimiți un caldarâm de poze!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *