Saturday 23 October 2021

Nu Portugalia, ci dragostea a câștigat Eurovisionul!

Salvador Sobral, reprezentantul Portugaliei la Eurovision și câștigătorul trofeului, este un tip puțin spus ciudat, un om fără stofă de vedetă, un băiat de 27 de ani cu părul răvășit, un sacou cam mare și un legănat ce te sperie un pic.

Nu l-am plăcut din prima, chiar m-am crucit în sinea mea când am aflat că este favorit în ochii europenilor. Bolnav de inimă, acesta are nevoie cât mai curând de un transplant și-n sinea mea, cu nesimțire, am fost convins că Europa iar va face dintr-un caz emoționant un câștigător.

Printre zeci de bubuituri, efecte și zorzoane muzicale, Salvador a urcat timid pe scenă, a pus mâna pe microfon și timp de trei minute a oprit lumea în loc. Fiecare cuvânt rostit era precum un ultim scâncet rupt din suflet, pe care parcă-l împingea în afara lui cu mâinile ce și le frământa fără oprire una de cealaltă.

„Amar pelos dois”, titlul piesei compuse chiar de sora sa, nu vorbește numai despre dragoste. E un cântec despre forța inimii de a iubi cât pentru doi, un adevăr mult prea puțin pus pe note, o virtute despre care nu vorbim serios mai niciodată.

Lumea și-a întors pentru o seară urechile, ochii, gândurile,  a închis radiourile și n-a băgat în seamă zgomotul. Lumea pentru câteva minute s-a rătăcit de rău și s-a uitat spre dragoste cu susu-n jos, anapoda, cum doar un suferind o poate înțelege, cum doar Salvador o putea citi și spune mai departe.

Am plâns pentru amintirile mele, pentru iubirile mele, pentru muzică, pentru mine și pentru toți. Am plâns de bucurie că binele încă nu s-a prăbușit și m-am convins că așa mor încet oameni pe scenă, ca noi să nu ne pierdem printre fleacuri.

Mai jos îți las un link cu interpretarea de la finalul competiției, când Salvador a ales să împartă scena cu sora sa, Luisa, duetul lor frângându-mi inima.

Să nu uităm să fim simpli și îndrăgostiți, asta trebuie să ținem minte după Eurovision 2017, altfel degeaba a câștigat Salvador!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *