Tuesday 26 October 2021

The Crown: serialul la care trebuie să te uiți vacanța asta

blog acatrinei catalin

E vacanță, iar vacanța e și despre filme, printre altele. Nu, știu că nu ai timp să cauți prin mormanele de filme apărute de curând ca să-l găsești pe cel care ți se potrivește, de aceea uneori revii la celebrele seriale cu care te-ai obișnuit și care nu te dezamăgesc.

Totuși, 2016 a presupus și multe serii noi, datorită celor de la Netflix, însă nu toate sunt și de calitate, bineînțeles. Am început de foarte curând să mă uit la The Crown, puțin sceptic după primul episod, însă total îndrăgostit de serial la finele primului sezon, de altfel singurul sezon lansat până acum.

The Crown prezintă povestea urcării pe tron și domniei reginei britanice Elizabeth II, o poveste ce emană multă, multă aristocrație. Poate de aceea mă și încântă serialul, că nu propune acel tumult de întâmplări americane, ci zugrăvește lumea englezească din secolul al XX-lea, o lume calculată, diplomată și totuși pătată de multe jocuri subtile de putere.

În primul sezon, principalele personaje sunt regina, sora ei, Margaret, soțul Philip și Winston Churchill, prim-ministrul despre care am învățat și noi destul de multe la istorie, mai ales când a venit vorba de Primul Război Mondial.

Regina Elizabeth II și sora ei, Prințesa Margaret
Regina Elizabeth II și soțul ei, Philip
Regina Elizabeth II și prim-ministrul Winston Churchill

Ceea ce m-a impresionat în mod deosebit (și sper să-mi dați dreptate mai târziu) e modul în care e filmat, cu foarte mare atenție la detalii și din unghiuri potrivite pentru a ilustra când grandoarea, când intimitatea discuțiilor, când neliniștea. Filtrele folosite țin să păstreze sobrietatea, acel gri londonez care domnește nu atât pe cer, cât pe chipurile oamenilor și în încăperi. În rest, mult fum de țigară și multă artă.

De ce e bun de urmărit The Crown vacanța asta? Pentru că are doar 10 episoade, urmând să fie lansat în 2017 sezonul al II-lea și totodată e un serial care nu pică greu la minte, deoarece nu e nevoie să stai ochi și urechi ca să înțelegi despre ce e vorba.

Sper să-ți placă! 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *