Thursday 21 October 2021

10 melodii românești care m-au cucerit în 2016

blog acatrinei catalin

O perioadă destul de plictisitoare în industria muzicală pentru veteranii muzicii românești. Anul 2016 a adus în clasamentele radiourilor trupe și artiști noi, pe când Smiley, Alina Eremia, ori Elena Gheorghe au fost mult prea cuminți pentru gusturile mele. Cu toate că a fost greu să mă opresc la 10 piese lansate în ultimele 12 luni, care să mă fi răvășit în vreun fel, mai jos am realizat totuși un top, care sper să-ți placă:

10. Irina Rimes – Visele

Îmi colorai visele, le, le, le, le… piesa asta creează dependență. Un debut reușit al Irinei Rimes, de care a știut să profite înțelept. Ceea ce îmi place, în mod deosebit, e faptul că fata asta își compune singură piesele, într-atât de dedicată este pasiunii sale. Bineînțeles, este moldoveancă, din Soroca, asta în cazul în care nu știați.

 

9. Criss Blaziny feat. Alexandra Stan – Au gust zilele

A venit ca un fresh la sfârșit de vară coaptă și a urcat rapid în topuri. Încă spun Wow când mă uit la clip, deoarece pare așa de… made in USA.  Nu mă dă pe spate vocea Alexandrei Stan și nici numerele ei de „echilibristică”, însă Criss Blaziny mi s-a părut genial. Clar, ăsta ar trebui să fie stilul său.

 

8. JO – Cu un picior în Rai

Cântecul ăsta mi-a făcut acum poftă de vacanță și de munte. JO e o artistă care a dat un pic din coate până să fie recunoscută, însă cred că a meritat. Îmi place negativul, îmi place cum sună versurile interpretate de ea. E genul acela de piesă care n-ar putea fi cântată la fel de bine de un alt interpret, zic eu, e croită pentru ea.

 

7. Nosfe feat. Ruby – Condimente

Nu e cine știe ce, dar e. Eu o văd pe Ruby ca fiind genul de cântăreț care nu scoate toată ziua melodii, dar și când o face are grijă să nu treacă neobservată. De data aceasta într-o versiune mai îmbrăcată, alături de Nosfe, Ruby a adus un ritm mai oriental și mai potrivit pentru mișcările ușoare, făcute în timp ce dai cu aspiratorul, de exemplu. Oricum, 45 de milioane de vizualizări nu sunt de neglijat, chiar deloc.

 

6. Delia – Ce are ea?

Ce are ea? Mult talent. Anul ăsta Delia a mai lăsat puțin garda jos și nu a mai rupt topurile în halul în care a făcut-o cu Da, mamă. Totuși, chiar dacă cotele nu au mai dus-o tot timpul pe prima poziție, ea a rămas agățată de succes și a șocat când cu imaginea de fată cuminte, când cu cea de artistă obraznică. Ce are ea? mi se pare cea mai reușită piesă a Deliei din 2016.

 

5. Feli – Timpul

Pe bune? Aia e Maia Morgenstern? Da, cam asta se întreabă toți care văd pentru întâia oară clipul. Dacă piesa nu ar fi fost una reușită sunt sigur că Maia nu ar fi luat parte la filmarea clipului, care este absolut genial. Vocea lui Feli, filtrele folosite la redarea imaginii și dramatismul interpretării marii actrițe fac totul să pară atât de profi, încât e greu de crezut că astfel de reușite sunt posibile la noi în țară.

 

4. Carla’s Dreams – Sub pielea mea

Haterii vor spune că sunt moldoveni, nu români, însă eu știu de ce i-am inclus aici. Anul 2016 a reprezentat o întreagă epocă de aur pentru cei de la Carla’s. Radiourile vorbesc toată ziua de ei și pe bună dreptate, n-am ce zice. Uneori, când vrem, putem aprecia muzica de calitate. Am auzit Sub pielea mea atât de des, încât nici nu credeam că a fost lansată acum 11 luni, ci anul trecut. Ce-i drept, o știam încă dinainte să ajungă hit, pentru că era pe YouTube de mult timp, de aceea nici nu am pus-o în vârful topului, fiind doar o relansare a primei variante. Clipul e prea Fifty Shades pentru gusturile mele, dar văd că oamenii chiar îl urmăresc, fiind o piesă care are peste 50 de milioane de vizionări.

 

3.Carla’s Dreams – Imperfect

Un avânt teribil presupune această melodie imperfect de perfectă. Când o asculți n-ai cum să nu-i fredonezi refrenul. Îți vine să sari garduri, să te ascunzi de lume, să fugi spre un capăt al lumii.. energie pură, nu alta.

 

2. Andi – Fluturi

O melodie necomercială clar e mult prea bună pentru a fi hit. Poezie curată, care mă duce cu gândul la compozițiile de acum un secol, când versurile băteau notele muzicale, iar o piesă bună era de fapt un poem reușit. Încă se mai fabrică în România muzică bună, chiar dacă mulți nu știu. Uite cel mai potrivit exemplu:

 

1.Carla’s Dreams – Acele

A trăi e mai important decât a asculta, iar Carla’s au înțeles secretul ăsta. Ce versuri, ce ritm, ce răgușeală dureroasă în vocea cântărețului. N-ai cum să nu iubești emoția pe care ți-o dă această piesă. Clipul îți dă curaj să fii un om liber, curajos, fericit cu viața ta. Nu contează accentul pe care îl dai cuvântului, ci cât de mult poți vorbi pentru inimi. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *