Thursday 20 January 2022

10 motive pentru care iubim România

blog acatrinei catalin
  1. Suntem o țară liberă!

Este cel mai important și cu asta neapărat ar trebui să ne mândrim: suntem liberi. Știm cum a fost să nu fim noi, să nu putem gândi cum vrem, dar toate au trecut, cu greu, dar au trecut. Astăzi suntem precum păsările cerului și trebuie să fim mulțumiți că avem norocul să facem ce ne dorim la noi în țară

Un copil, care tine doua steaguri tricolore, participa la parada militara organizata de Ziua Nationala a Romaniei, la Arcul de Triumf din Bucuresti, luni, 1 decembrie 2008. Implinirea a 90 de ani de la Marea Unire a fost marcata, in toata Tara, prin ceremoniale religioase si militare, depuneri de coroane de flori, parada militara si serbari populare de Ziua Nationala. ANDREI PUNGOVSCHI / MEDIAFAX FOTO

  1. Avem o istorie de care suntem mândri!

Sigur nu ești de pe planeta asta dacă n-ai auzit de Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Alexandru Ioan Cuza, Ferdinand sau Carol I. Până și țările străine și mai cu seamă statele care ne urăsc i-au pomenit măcar de câteva ori. Am avut oameni aleși la cârma țării, bărbați destoinici, cărora nu le-a fost vreodată frică să pună mâna pe armă și să alunge cu râvnă dușmanul. Nu am fost niciodată un popor cotropitor, un neam de asupritori, am fost cuminți și doar ne-am apărat meleagurile. Am scris pagini de istorie curată, nu ne-am mânjit mâinile pentru a fărâma, ci pentru a uni.

1dec1918_alba_iulia

  1. Suntem bogați în plaiuri alese.

O bucată din Rai cred că a uitat-o Dumnezeu aici, în România. Marea, muntele, dealurile și văile, toate se odihnesc în țara noastră. Noi nu găsim timp să le deslușim frumusețea, dar ele sunt aici. Lângă ele ne-am născut, lângă ele vrem să murim.

peisaj-2-e1461161697454

peisaje-din-romania-transfagarasan

  1. Mâncărurile și băuturile tradiționale sunt nemaipomenite.

Ce-ar fi mesele de sărbători ale românilor fără sarmale sau fără un pahar de tărie strașnică?! Câtă dragoste și meșteșug pune românul în ce gătește nu pune nimeni. Mămăliguța caldă, brânza proaspăt scoaptă, pâinea abia scoasă din cuptor, vinul făcut din strugurii culeși toamna devreme, țuica ce încă mustește în cazane sunt doar câteva bunătăți pe care românul ți le pune dinainte pe ștergar și pe care te îmbie să le guști.

mancare-romaneasca

  1. Suntem un popor creștin ortodox.

Frica de Dumnezeu ne-a păzit mereu de răutate. Nu suntem sfinți, nici ahtiați după rugăciune, însă Biserica a avut mereu grijă să rămânem prieteni cu Dumnezeu și milostivi cu cei apropiați. Un popor puternic e acela care nu dă mâna cu dracul să treacă puntea, ci face o cruce, zice „Doamne ajută!” și merge mai departe.

randuiala-scoaterii-sfintei-cruci-la-catedrala

  1. Avem muzică populară, tradiții și obiceiuri pe care încă le respectăm.

N-ar mai fi Crăciun, Paști sau zile de sărbătoare fără obiceiurile noastre, fără să ne costumăm în urși, doctori, țigani, cerbi și multe altele, fără să ne ungem ramele ferestrelor cu usturoi ca să nu intre strigoii, ori să ne punem busuioc sub pernă pentru a-l visa pe ursit. Nu știu dacă credem în superstiții, cât mai degrabă în frumusețea lor, care fac ca inima să salte. Apoi, când bolește sufletul românului, doina e cel mai bun leac, iar când fericirea îl înădușă, o horă cântată cumsecade pune picioarele și sângele în mișcare.

traditii-si-obiceiuri-de-anul-nou

image-2011-12-18-10971962-41-hora-taraneasca

  1. Învățăm în școli foarte bune și obținem rezultate extraordinare în toate domeniile.

Ne tocim coatele de bănci poate prea multe ore, însă roadele sunt pe măsura efortului. România chiar stă cu burta pe carte, iar întreaga lume știe că vânăm excelența, de aceea rezultatele obținute anual la nivel internațional sunt peste așteptări. Fie că vorbim de olimpiade de matematică, fizică, informatică sau de concursuri sportive, aurul, argintul sau bronzul s-au obișnuit să spună „acasă” României.

image-2012-07-16-12808180-41-lotul-olimpic-roman
Delegația României la Olimpiada Internațională de Matematică
nadia
Nadia Comăneci
  1. Nu doar am învățat, ci am și inventat.

Despre Nicolae Paulescu știm că a inventat insulina. Poenaru a creat stiloul, iar Ioan Cantacuzino a descoperit vaccinul antiholeric. Dincolo de multe invenții importante pentru omenire stau nume și minți românești care au dat mâna cu știința și ne-au făcut cunoscuți în toate ungherele mapamondului.

Ioan Cantacuzino
Ioan Cantacuzino
Petrache Poenaru
Petrache Poenaru
  1. Ne pricepem la orice.

Un român învață să se descurce oricând, oricum, cu orice, de aceea și sunt căutați în multe țări, pentru că sunt iscusiți la rezolvat tot felul de probleme. Suntem îndemânatici la orice și „furăm” meseriile imediat. În România e lege să știi să schimbi și-un bec, chiar dacă ești medic sau artist.

adelaparvu-com-despre-targul-mestesugarilor-foto-magazinsalajean-ro

  1. Românii sunt patrioți.

Ne plângem tot timpul de neajunsuri, dar când vine vorba de cât de mult țin la România, orice românaș caută cele mai alese cuvinte pentru a o lăuda. E în firea noastră să ne căinăm, dar tot în firea noastră e să fim mândri de țara noastră. Nu e om mai îndrăgostit de pământul țării lui așa cum e românul.

La mulți ani, România!

Un copil tine impreuna cu participantii la "Marsul pentru Normalitate" un steag national imens, in timpul mitingului organizat de Noua Dreapta, prin care acestia militeaza impotriva diversitatii sexuale si a practicilor homosexuale, in Bucuresti, sambata, 7 iunie 2014. Marsul pentru Normalitate este organizat anual de Noua Dreapta în aceeasi zi cu Marsul Diversitatii, manifestatie care promoveaza drepturile persoanelor LGBT. STEFAN SANDU / MEDIAFAX FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *