Thursday 20 January 2022

Filmul care mi-a schimbat viața

blog acatrinei catalin

Toți vor să vă uit. Vor să uit. Dar nu pot. Nu voi uita.

E legământul meu cu voi. Cu voi toți.

Sunt enervant de enervant când trebuie să aleg un film pe care să-l vizionez cu patos, de aceea prefer să mă uit de unul singur, cu ambele căști înfundate în urechi, pentru că de obicei schimb vreo cinci filme până aleg unul.

Însă nu întotdeauna faci ce îți place și uneori bine se întâmplă, căci prietenii, într-o seară plictisită, m-au târât până în fața televizorului și m-au pus să aleg un singur titlu, ca să nu fac mai apoi nazuri.

Îmi plac poveștile triste, nu e un secret, așa că am strigat de pe canapea „Ăsta!” imediat cum am văzut scris „Dramă” și apoi în primele zece minute am stat cu sufletul la gură sperând că am dat lovitura și printr-o minune, așa a fost. Crede-mă, încă sunt mândru de acel moment, hihi.

Ceea ce s-a întâmplat în următoarele două ore mi-a schimbat viața la propriu, mi-a tulburat mințile, m-a răscolit până în măduva sufletului. Filmul mi-a făcut cu ochiul încă de când am văzut că este realizat după memoriile Verei Brittain, deoarece sunt un fan al peliculelor zugrăvite în jurul unor întâmplări adevărate.

Testamentul tinereții e o capodoperă a cinematografiei și ar fi meritat măcar un Oscar.. așa cred eu, deci sigur ar fi meritat. M-a îmbolnăvit pe mine, m-a îmbolnăvit cu adevăr și minut cu minut mi-a amintit că asta e realitatea, că lumea pe care o priveam în acel ecran e de fapt lumea noastră, căptușită cu tot felul de frumuseți artificiale ce ne mută mintea de la ce contează la ceea ce e fără rost pe pământ.

Vera, o superbă tânără erudită înnebunită după perfecțiune, învață cu spor pentru examenul de admitere la Oxford, într-o epocă în care femeia încă nu avea un viitor pe lângă cărți, ci mai degrabă la brațul unui bărbat.

Vera Vera

Deși se încăpățânează să nu iubească, totuși se îndrăgostește încet, încet de Roland, un tânăr chipeș, cumsecade, care vrea să ajungă scriitor și care urma să studieze, de asemenea, la celebra universitate din Marea Britanie.

mv5bmjazmjc2mdkyov5bml5banbnxkftztgwnzq0nje4nte-_v1_sx1500_cr001500999_al_

Dacă dragostea a reușit să o schimbe cu adevărat pe Vera, războiul schimbă totul, iar lumea celor doi va fi zdruncinată și va lua zeci de întorsături pe care nu am reușit să le ghicesc, ci doar să le trăiesc în timp ce strângeam din dinți ca să nu plâng.

Vera și Roland mv5bmji4ndy3mtu4nv5bml5banbnxkftztgwmdq0nje4nte-_v1_sx1500_cr001500999_al_

Ce-am învățat din filmul ăsta? Ar fi multe atât de multe de spus. În primul rând, am priceput că trebuie să fiu fericit mai mult, să iubesc mai mult, să pot mai mult, să vreau mai mult, să sper mai mult. Mai mult… mai mult din toate! Vera rămâne totodată, în ochii mei, întruchiparea femeii adevărate, ființa care îndură orice cu demnitate, o putere desăvârșită într-un trup gingaș, o romanță cu iz de imn.

mv5bmjqwnty0otg4n15bml5banbnxkftztgwmdy0nje4nte-_v1_sx1500_cr001500999_al_

În final, oare mai are sens să menționez că Roland e interpretat de Kit Harington, actorul din spatele personajului Jon Snow din Urzeala Tronului?! Cui îi pasă, nu cred că are vreo importanță! :p

Vizionare plăcută!

P.S.: Bineînțeles că după acea seară l-am mai urmărit într-o noapte, când am avut grijă să fiu singur, ca să pot plânge în voie. :))

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *